Rautalankaa ja ratakiskoa

Nettisivuja varten pitää tehdä vähän hankintoja ja ajatustyötä. Tarvitset yleensä aloittamista varten ainakin domainin, webhotellin ja vähän suuntaviivoja sivujen sisällöstä.

Tällä sivulla väännän rautalankaa ja tarvittaessa ratakiskoa avatakseni nettisivuihin liittyviä käsitteitä. 

Annikan kanssa homma sujuu helposti, sujuvasti ja sovitusti. Annika ei puhu ”höpömölöä” niin kuin moni IT olio, joiden kieli on joskus ihan toiselta planeetalta. Annika osaa pistää asiat myös oikeaan kontekstiin ja hahmottaa, mikä tässä jutussa on se olennaisin pointti. Homman hinta/laatusuhde on kohdillaan ja voin suositella lämpimästi 🙂

As Oy Ihanhepreaa

Avaan näitä nettisivuihin liittyviä käsitteitä mielelläni vertauskuvien kautta, joten luodaanpa ensimmäiseksi kuvitteellinen taloyhtiö As Oy Ihanhepreaa ja aloitetaan kierros.

Tutustu rauhassa rakennukseen ja myös sisustuspuoleen. 

HUOM! Teksteissä on vedetty mutkat suoriksi ja jätetty teknisimmät yksityiskohdat vähemmälle ihan tarkoituksella. 

Osoite (domain)

Talo tarvitsee osoitteen, jonka voit antaa vierailijoillesi – Eiväthän he muuten löydä perille! Osoite on välttämätön myös (sähkö)postin kulkemiselle.

Nettisivuasioissa osoitteesta puhutaan nimellä domain

Lue lisää >>

 


 

Taloyhtiö (webhotelli)

Taloyhtiö sisältää useita huoneistoja, joita se sitten myy tai vuokraa eteenpäin. Taloyhtiö huolehtii siitä, että talo ja sen rakenteet pysyvät kunnossa ja turvassa. Yksittäisen huoneiston haltija on vastuussa siitä, että hän pitää oman huoneistonsa kunnossa ja turvassa.

Nettisivuasioissa taloyhtiön virkaa toimittaa webhotelli

Lue lisää >>

 


 

Turvakoodi (SSL sertifikaatti)

Turvakoodin avulla sekä sinä että vierailijasi voitte varmistua siitä, että vierailu sujuu turvallisesti. 

Nettisivuasioissa turvakoodina toimii SSL-sertifikaatti.  Se estää ulkopuolisia saamasta esim. lomakkeilla lähetettyjä tietoja.

Lue lisää >>

Taulut (kuvat)

Huoneisto on aika tylsä ja tyly ilman sisustusta. Taulut luovat kävijälle mielikuvan huoneiston omistajasta ja hänen toimialastaan.

Nettisivuilla käytettävät kuvat kannattaa valita tarkkaan. 

Lue lisää >>

 


 

Kalusteet (tekstit)

Huoneisto on hyvä kalustaa sopivalla määrällä tarkkaan harkittuja kalusteita. Liian vähäinen määrä jättää vierailijan etsimään istumapaikkaa ja liian suureen kalustemereen saattaa eksyä.

Kalusteet (tekstit) kannattaa järjestellä niin, että kävijä löytää etsimänsä ja viihtyy paikalla pidempään.

Lue lisää >>

 


 

Sisustusratkaisut (värit ja fontit)

Tasapainoinen värimaailma luo harkitun ja ammattimaisen kuvan, oli sitten kyse huoneiston seinäväreistä tai nettisivujen nappuloista. Kontrastia pitää olla eikä vahvoja värejä kannata arastella.

Fontit eli kirjaisintyypit luovat myös omalta osaltaan yleistä tunnelmaa.

Lue lisää >>

Kysyttävää?

Muista, että minulta voi aina kysäistä, jos joku asia mietityttää. Voit käyttää ihan omia sanojasi eli sinun ei tarvitse osata puhua oikeilla termeillä. Kyllä minä hoksaan, mitä tarkoitat!

Tee ne itse?

Mikä ettei. Pieni varoituksen sana tosin: joskus itse tehden rakentamiseen kuluu valtavasti vapaa-aikaa. Mieti siis, onko se sen arvoista.

Olen kerännyt sinulle pienen linkkivinkkipankin, joka sisältää palveluita ja työkaluja, jotka olen itse todennut toimiviksi ja sivustojen rakentamista ja ulkoasusuunnittelua helpottaviksi.

Lue lisää >>