Domain

Talo tarvitsee osoitteen, jonka voit antaa vierailijoillesi – Eiväthän he muuten löydä perille! Osoite on välttämätön myös (sähkö)postin kulkemiselle. Nettisivuasioissa osoitteesta puhutaan nimellä domain.

Domain, eli nettisivujen osoite eli se www-juttu, joka kirjoitetaan selaimen *) osoiteriville kun halutaan siirtyä jollekin nettisivulle. Jos haluat tutustua sanan merkitykseen syvemmin, voit lukaista vaikkapa tämän Wikipedia-artikkelin.

Domainin valinta

Domainia valitessa pitäisi miettiä, miten helposti voit sanoa sen toiselle henkilölle ja jääkö se kerralla mieleen. Jos joudut sanomaan “alaviiva” tai “viiva” tai “ilman ääpisteitä”, tai tavaamaan osoitetta kirjain kerrallaan, niin kannattaa ehkä miettiä, olisiko joku toinen rimpsu parempi.

Domainin ei ole pakko olla sama kuin yrityksen nimi, vaan se voi olla joku muu helposti muistettava ja tunnistettava sana tai sanojen yhdistelmä.

Esimerkiksi voisin nostaa vaikka tämän oman domainini. Sivutaikuri on yritykseni aputoiminimi, jonka hankin ihan käytännön syistä. Yrityksen virallinen nimi on Argilla Consulting ja minulla on nettisivut myös osoitteessa www.argilla.fi

Kokemus on kuitenkin osoittanut, että Argilla on

a) hankala sanoa oikein (niin kuin arkilla mutta geellä)
b) mahdoton muistaa

Nimessä ei ole mitään, mikä loisi mielleyhtymiä nimen ja yritystoimintani välille. Tämän takia päätin hankkia nettisivujen tekemistä varten toisen domainin ja valitsin toimialaa paremmin kuvaavan nimen.

Sähköposti­osoitteet

Domainia voi ja kannattaa käyttää myös sähköpostiosoitteiden loppuosana. Yrityksen oma domain antaa uskottavuutta ja näyttää ammattimaisemmalta. Webhotelleihin sisältyy yleensä useampi sähköpostilaatikko ja palveluntarjoajilta on saatavilla erilaisia sähköpostipalveluita myös erikseen. Vanhaa osoitetta voi toki käyttää edelleen ja/tai tehdä viestien siirron haluamaasi laatikkoon.

 *  Selain voi olla esim. ”Google” eli Chrome, Edge, Safari tai Modzilla Firefox. Eli se juttu, jonka avulla menet nettiin. Jos selaimesi on Explorer, niin suosittelen vaihtamaan sen johonkin edellä mainituista pikaisesti!

Mistä domain hankitaan?

Domain hankitaan esimerkiksi samasta paikasta, kuin webhotelli. Yleensä on helpointa, että molemmat palvelut ovat samalta palveluntarjoajalta, mutta ei se välttämätöntä ole. Jos sinulla on jo domain, niin voimme yhdessä pohtia, onko sen siirtämiselle tai muuttamiselle tarvetta.

Suosittelen asiakkailleni yleensä kotimaisen Zonerin palveluita.
Zonerilta saat domainin,  kotisivutilan ja sähköpostilaatikot sekä ammattitaitoisen asiakaspalvelun.